Jungbo Gård
STARTDJURENGÅRDENBOENDE KURSERAKTIVITETERHITTA OSSGÅRDSBUTIKKONTAKT

 

Senaste alstret är en brudtårta i jordgubbsfromage och citronsmörkräm:

 

Grannen fyller år och vill ha tårta:

Studentmössa i dumleganache och hallon:

Konfirmationstårta i vanilj och blåbär:

Vulkantårta till sexåringen:

Bykalas kräver tårta:

 

Draktårta till femåring. Sätt inte dit halsen dan innan!!

 

En beställningstårta i vanilj och blåbär:

En My Little Pony-tårta på beställning:

Marscaponetårta på digestivebotten. Det är riven vit choklad ovanpå, inte kokos.

 

Nu har vi haft första tårtkursen här och här kommer resultatet. Min egen är den ljusgröna närmast i bild. Är det någon annan av deltagarna som vill ståta med namn/nick på sidan så säg till så talar jag om vems tårta som är vems!

 

Det har serverats japansk buffé med bland annat sushi till födelsedagsmiddag. Temat går igen i tårtorna, där de ljusa tårtorna föreställer nigiri sushi och california roll och innehåller philadelphiaröra och svartvinbärssylt. De båda nori maki-tårtorna innehåller nutellagrädde och chokladfromage med crisp.

En önskad födelsedagspresent innehåller chokladfromage, aprikosmarmelad och nötgräddkräm.

Maken har fyllt år och jag har ledsnat lite på figurtårtor på sistone. Nu ska vi göra lite tårt-tårtor. Denna har en botten av mandelmassa och är täckt med passionsfromage och citrongelé.

Adventskalas kräver tårta. Denna är fylld med chokladsmörkräm med mörk choklad och saffranssmörkräm med mandelnougat och har fem chokladbottnar. Idén är från Katie's Designpage.

En ekivok tårta ska till en väns mans jobb. Den är fylld med en syrlig vaniljgräddkräm och björnbär, chokladbottnar.

Näe. *s* Det där går inte att gå iväg med. På med lite kläder! Här är slutresultatet:

På stora kalset ska det också serveras tårta. Denna är också gjord på chokladbottnar men har en lite mildare yoghurtfyllning och aprikosmarmelad. Nån som ser vilken modell den föreställer?? ;)

Nu har jag rotat lite i fotoalbumet och här kommer en lite äldre tårta. Sommaren 2005 gjorde jag bröllopstårtan till min bror och svägerska. Den räckte till 80 personer och innehåll chokladbottnar, lingonsylt och yoghurtmousse. Utanpå är det vit chokladmousse och riktiga rosenblad. Hade jag då kunnat det jag kan nu så hade den varit täckt med sugarpaste istället och förmodligen varit betydligt snyggare.

En av de större tårtor jag gjort var till svägerskans 40-årskalas. Den är gjord av två delar, den undre är gjord i långpanna och är 4 bottnar hög. Den övre delen är gjord i en gigantisk rund form som passade perfekt mot långpannans långsida när jag delade den på hälften. Tårtan är gjord på chokladbottnar och är fylld med crème fraîche, grekisk yoghurt, grädde och aprikosmarmelad och mellan själva tårtbottnen och sugarpaste/marsipanen är det en rätt syrlig citronsmörkräm.

Klicka på bilden så ser du mer om hur jag gjorde den.

När våra föräldrar och syskon med respektiven och barn kommer, blir vi ganska många. Långpannetårta är bra storlek - och eftersom Askungen är idol i huset för tillfället, så blir det en askungeninspirerad tårta. Den är fylld med blåbärssylt och philadelphiakräm.

Rebecca fyller tre år och till själva födelsedagen är det bara vi i familjen. Lila häst är beställd. Den innehåller lemon curd och philadelphiakräm.

En tårta ska med till dagmammegruppen också. Här gör vi det lite enklare för oss - det är plastdjur som dekoration. Mycket uppskattat eftersom alla barn fick med sig ett djur var.

På Jung-dagen vill vi fira med tårta! Den här innehåller ett lager jordgubbs-basilikagelé och ett lager citronvaniljkräm. Sen är den täckt med citronsmörkräm och över det sugarpaste/marsipan. Jordgubbarna ovanpå är också sugarpaste.

 

Midsommar firas givetvis med tårta. Här tar vi alla tillfällen...

En immigrant kan fira med en integrerad tårta. Denna innehåller citronfromage och vaniljkräm med turkisk yoghurt samt jordgubbssylt och björnbärssylt. Den är täckt av sugarpaste/marsipan och sedan målad med pulverfärger som jag rört ut i vit alkohol. Alkoholen dunstar och kvar blir bara färgen, och eftersom alkohol dunstar fortare än vatten så blir tårtan inte så kletig som den skulle blivit om man målat med vattenfärger.

En sommartårta jag gjorde bara på skoj för att få göra en spritsad tårta. Innehåller krossade färska jordgubbar och vaniljkräm med vispad grädde och punsch. Kombinationen vaniljkräm-grädde-punsch-jordgubbar är förmodligen instiftad i himlen. Tårtan är täckt av sugarpaste/marsipan.

 

Jag har rotat lite i arkiven och hittat fler tårtbilder:

Det här är Rebeccas doptårta. Gjord av rulltårtebottnar och aningen misshandlad i mitten för att få fram bokformen. Detta var mitt första försök att jobba med marsipan i större sjok.

 

 

Har ingen aning om när jag gjorde den här tårtan eller till vad *s* men idag hade jag nog inte använt grädde på sidorna. Gelé på frukt är däremot rätt lättjobbat - om man låter gelén svalna rejält innan man häller på den.

...och det hade jag missat på den här - vars vita chokladkant följdaktligen smälte. Den var helt omöjlig att ta elegant från, men den var ju snygg tills nån petade på den. ;-) Mörka chokladbottnar och vit chokladmousse om jag minns rätt. Tamarillo är extremt surkärvt mot vit choklad kan jag meddela.

En vanlig prinsesstårta med lite ovanlig dekoration. Själva blombladen i kallorna är gjorda helt i vit choklad; jag gjorde smörpappersstrutar som jag penslade med lager på lager av choklad inuti. Ståndaren av marispan sitter fast med lite smörkräm.


Ladan är en vanlig prinsesstårta; vaniljkräm med vispad grädde på ljus botten. Dekoren är av kristyr gjord av äggvitepulver. Och jag behöver en ny, smal, liten sprits. *s*


Skattkistan är ännu en av sonens beställningar. Den innehåller passions- och citronfromage samt Silver Shred, citronmarmelad. Mörka bottnar och utanpå är det förstås chokladfromage. Det gula ovanpå är handtag, hänglås och nyckel av kristyr.

En pirattårta med kolasås, banan och chokladmousse till femårskalaset samt en hästtårta med jordgubbssylt och chokladmousse till morgonfirandet. Jag som försökte införa smörgåstårta, men den gubben gick inte...

En Alla hjärtans dag-tårta med salmbärssylt, svartvinbärssylt och philadelphiakräm.

Kruktårtan innehåller philadelphiakräm, drottningsylt och lemon curd. Den är lite för fluffig för att hålla formen, men det gjorde den å andra sidan väldigt god. Redskapen är sprillans nya - och diskade. Och blomman är förstås en riktig primula. Det fanns inte riktigt tid till att stå och göra egna blommor idag, även om jag tycker det är väldigt roligt.

Barbietårtan är Rebeccas tvåårstårta, därför håller Barbie just två ljus i händerna.

Borgtårtan var en av Johannes' fyraårstårtor, den vi bjöd på när släkten kom. Riddare och sjörövare var favorittemat för vår fyraåring!

Brandbilstårtan var Johannes' treårstårta. Det är mycket svårt att färga något rött med karamellfärg. Kan brandkåren vara vänliga att måla om alla bilar i fuchsiarosa?

Bröllopstårtan gjorde jag åt ett par grannar hösten 2005. Blommorna är riktiga.

Grannarna döpte sin son samtidigt som de gifte sig, här är doptårtan.

När Johannes var fyra år kunde han inte ordet döskalle - han kallade även dem för sjörövare. Detta är en helt klassisk prinsesstårta egentligen, det grå är marsipan färgad med svart pulverfärg. Ska den bli jämn ska man nog ha mer tålamod än jag hade...

Den här tårtan gjorde jag på kurs hos Dekorera Mera och det är en dummytårta - en frigolitcylinder - där man bara övar på att dekorera. Det var jätteskoj!

Sjörövarskeppet var Johannes' tredje fyraårstårta. Den gick åt som smör i solsken när dagisgänget var här. Innehåller bananmos, kolasås och chokladfromage.

Vinbärstårtan är täckt av vit chokladmousse samt riven vit choklad och frysta vinbär. Den är drygt 40 cm i diameter och det var allt ett litet projekt att dela den i tre bottnar.© 2004-2006 Jungbo Gård [info om sidan] [till toppen]